Sjakk9ern for første gang i Nordland

Her har alle de 66 niendeklassingene funnet sine plasser ved sjakkbrettet. I bildet ser vi turneringsleder Helge Emil Skar gir de siste instruksjonene før første parti settes i gang.
Sjakk9ern er sjakkturneringer for niende klasse. Onsdag 19. februar ble Sjakk9ern, for første gang, arrangert i Nordland. I Kippermoen ungdomskoles allrom var det begivenheten utspilte seg. Det viste seg raskt at allrommet egner seg utmerket til sjakkturneringer.

Sjakk9ern er en lagkonkurranse, men likevel spiller to og to spillere mot hverandre. Elever fra samme skole kan møte hverandre i innbyrdes oppgjør, men aldri elever fra samme klasse. Bildet viser hvordan Sjakk9ern engasjerer.
Sjakk9ern er en lagkonkurrranse, hvor klasser danner lag og spiller mot hverandre. I alt seks lag, tre lag fra Sandnessjøen ungdomsskole og tre lag fra Kippermoen ungdomsskole, deltok i denne første Sjakk9ern i fylket. Tilsammen 66 niendeklassinger var med i turneringen. Sandnessjøen ungdomsskole deltok 46 spillere mens Kippermoen hadde 20 spillere.

Elevene sitter ganske tett når de spiller, men ikke så tett at de forstyrrer/blir forstyrret av spillet på nabobordet. Det er lite plass til å bevege seg under partiene. Elevene spiller derfor partiet, og når det er avsluttet, forlater de spilleområdet.
Sjakk9ern går over fire runder. Hvert parti varer i 18 minutter. Om partiet ikke er avgjort etter 18 minutter, blir resultatet fastsatt etter bedømming av stillingen på brettet. Ved stor materiell overvekt til én av spillerne, blir partiet dømt til seier for denne spilleren. Ellers blir partiet dømt til remis. Remis gir to poeng til hver av spillerne, seier gir tre poeng og tap gir ett poeng.
Bortsett fra resultatdømming følger Sjakk9ern alle vanlige sjakkregler. Det innebærer at spillerne hilser på hverandre før partiet starter. Under partiene skal det være helt stille i spilleområdet. Reglene ble overholdt av disiplinerte spillere fra begge skolene. De rådet er fin stemning i spillelokalet under hele arrangementet.

Turneringsleder var Helge Emil Skar, fra Olderskog skole og Mosjøen sjakklubb. Helge steppet inn på kort varsel, da Torger Nilsen, som opprinnelig var satt opp som turneringsleder ble forhindret. Helge klarte brasene! Her ser vi at Helge gir informasjon til deltakerne før Sjakk9ern starter.
Turneringen ble ledet av Helge Emil Skar, Olderskog skole og Mosjøen sjakklubb. Med seg hadde han Torbjørn Sundquist, Kippermoen ungdomsskole og Mosjøen sjakklubb. Torbjørn disket også opp med svensk pølsegryte med ris, noe som ble satt stor pris på under lunsjen, mellom andre og tredje runde.
Elevene fra Sandnessjøen ungdomskole kom til Mosjøen med vanlig rutebuss. Ved en skjebnens tilskikkelse viste det seg at de ordinære rutetidene passet utmerket med planen for gjennomføringen av Sjakk9ern. Elever og lærere nådde fram i god tid og kunne være på Kippermoen helt til arrangementet var vel i havn.

Her ser vi lærerne Gina Ludviksen, Miriam Bergesen og Viggo Myhre. Lærerne fikk en god del å gjøre både før og etter rundene, men når partiene pågikk, kunne de ta det rolig.
Med seg hadde elevene rektor Reidar Marø og lærerne Elin Tømmervik, Viggo Myrvang, Gina Ludviksen og Miriam Bergessen. For at Sjakk9ern skal kunne gjennomføres greit, hjelper det mye at klassenes lærere deltar i arrangementet. Blant annet er stillingsbedømmingen, etter avsluttet parti, noe som tar tid. Lærerne fra Sandnessjøen og turneringsleder Helge Emil Skar fikk til et fint samarbeid. Det bidro til at Sjakk9ern på Kippermoen ble et flott arrangement.
Resultatet fra Sjakk9ern ved Kippermoen ungdomskole, kan du lese om om du følger lenken her

Rektor Reidar Marø var til Mosjøen. Han kunne glede seg over disiplinerte og trivelige elever. At elevene har en mer enn gjennomsnitt sjakkinteressert rektor, var ikke vanskelig å observere, noe også bildet viser.