Mange vil lære sjakk
Det er godt oppmøte på begynnerkurset i sjakk som startet mandag 9. april. I løpet av de to første kurskveldene har omkring 20 vært innom sjakkurset. De fleste er barn i grunnskolealder, men også noen ungdommer og voksne har vist interesse for om sjakk.
Grunnleggende ferdigheter
De to første kveldene har blitt brukt til å bli bedre kjent, sikre at alle har de grunnleggende ferdighetene i sjakk. Vi har også brukt tid på å lære hvordan sjakklokkene fungerer.
De aller fleste av deltakerne vet hvordan brikkene flyttes. Det betyr at alle kan noe sjakk før de begynner på kurset. Trekkene rokade og en passant skaper, naturlig nok, bry for noen av spillerne. Vi har sett at også dette kommer raskt på plass.
Sjakkmatt
Når en begynner å spille sjakk, blir det ofte fokus på å slå motstanderens brikker. Dette kan i mange tilfeller føre til det ønskede resultatet: Å vinne partiet. Men det kan også ta fokus bort fra hovedsaken, som er å sette motstanderen sjakkmatt.
Hvis kongen blir truet av en av motstanderens brikker, sier vi at kongen i sjakk. Hvis det samtidig ikke er mulig å få kongen i trygghet ved å flytte kongen eller beskytte kongen på annen måte, sier vi at kongen er sjakkmatt. Blir vi satt sjakkmatt, har vi tapt partiet.
I løpet av de første kveldene får alle se hva en sjakkmatt er for noe. Vi gjør også noen enkle øvelser hvor vi lærer å sette sjakkmatt.
Patt
Hvis det ikke er mulig å gjøre et lovlig trekk og kongen samtidig ikke er i sjakk, får vi noe som kalles patt. Patt ligner altså på sjakkmatt, men har en vesentlig forskjell: Det er at kongen ikke er i sjakk. Blir en spiller satt patt, ender partiet remis, altså uavgjort.
I løpet av de første kurskveldene har flere partier endt remis ved patt. Ofte skjer det fordi én av spillerne står overlegent materielt. Dermed kan alle feltene motstanderens konge har å gå til være uttrygge. Om spilleren så ikke har andre brikker å flytte på, blir det remis ved patt.
Når patt oppstår, er det særlig ergelig for den som hadde mange brikker. Den som derimot trodde alt håp var ute og bare ventet på å bli satt sjakkmatt, blir som oftest godt fornøyd. Slike situasjoner lærer en til å passe seg selv om det kan se ut som en står overlegent.
Bønder og bondeforvandling
Bøndene er viktige brikker på sjakkbrettet. De kan bare bevege seg framover. Har en først flyttet en bonde, kan denne bonden aldri komme tilbake denne plassen.
Når en bonde kommer helt over til den andre siden av brettet, blir den forvandlet til en annen brikke og da oftest en dronning. Bondeforvandling er noe som ganske raskt fascinerer nye spillere.
I noen partier spiller vi bare konge og bønder på brettet. Da handler det nettopp om få minst én bonde over på den andre siden av brettet slik at den bli en dronning. Dette er en god øvelse både for nye og mer etablerte spillere.
Sjakklokker
Å bruke klokke er en ny opplevelse for de aller fleste av deltakerne. De som ønsker det, får mulighet til å spille med klokke. De blir da undervist hvordan et riktig trekk utføres når vi bruker klokke. Det viktigste å lære seg er at samme hånd som flytter brikken også skal trykke på klokken.
Du kan ennå bli med
De er ennå mulighet til å bli med på kurset. Har du derfor lyst til å lære sjakk, er det bare å møte opp i kantina på Mosjøen videregående skole i sentrum på mandager fra kl. 18 og utover. Om du ikke vet hvor Mosjøen videregående skole er, kan du bruke kartet som du finner nederst på denne siden.